Het succes van onze brouwerij is voor een groot deel te danken aan een Amsterdamse tripel: de Zatte. Het was in 1985 ons allereerste bier en viel meteen goed in de smaak. We bleven het recept al die jaren verbeteren, kunnen ondertussen goed tripels brouwen en hebben ook een aantal andere stijlen behoorlijk onder de knie. Onze brouwers mogen zich met die opgedane kennis en ervaring af en toe naar hartelust uitleven op een experiment binnen onze serie speciale nummers: een lijn van bieren waarin onze brouwers de ruimte krijgen om met uitgesproken recepten hun persoonlijke stempel op dat typische profiel van ‘t IJ te drukken.
We zijn inmiddels aangekomen bij bier nummer 80. Dat leek ons een mooi moment om eens terug te verwijzen naar dat allereerste bier uit de jaren tachtig. Het moest dus, net als Zatte Tripel, een mooie tripel worden. Daar vroegen we onze brouwer Fred de Bruijne voor. Hij is namelijk een groot liefhebber van tripels en andere blonde, volmoutige bieren en experimenteert wel vaker in die richting. ‘Echt mijn straatje’, aldus Fred.
Meer dan bij andere bieren is voor een tripel de gist van groot belang. Die bepaalt in grote mate de smaak van het bier. In Zatte Tripel is dat onze eigen zogeheten IJgist. ‘Een geweldige gist’, vindt Fred. ‘Onze bieren pik je er door het specifieke profiel van onze gist zo tussenuit.’ Het maakt Zatte Tripel bijvoorbeeld zo’n toegankelijke maar toch heel eigen tripel.
Voor onze nummer 80 in de lijn van speciale nummers besloot Fred de kruidigheid die veel tripels kenmerkt wat sterker aan te zetten. Daar gebruikte hij voor de gelegenheid een andere gist bij. Hij bestelde er in België speciale abdij-gist voor. ‘Elke gistsoort heeft natuurlijk zijn specifieke smaak en die abdij-gisten hebben weer een heel andere smaak dan onze eigen gist’, legt hij uit. ‘De kruidigheid en de fruitigheid komt daar wat sterker van naar voren.’
Om die kruidigheid nog eens extra te accentueren trok Fred de keukenla open. Zoals bij wel meer tripels voegde hij koriander toe voor wat kruidige frisheid. Verder ging er kardemom de tanks in (‘niet te veel, dan wordt het zeperig.’) om die kruidigheid wat op te tillen, komijn en jeneverbes. ‘Die zorgt voor een licht pittige bite.’
Al die smaken leunen op een stevige moutbasis. Naast de gebruikelijke gerstemout voegde Fred daar nog een aantal andere granen aan toe. De tarwe geeft hem een wat zachtere smaak en een licht zuurtje, de haver maakt hem een tikje romiger en de rogge legt er nog eens wat extra kruidigheid in. ‘Ik experimenteer graag’, beaamt Fred, ‘maar in dit geval pakt dat heel mooi uit. Die gist, in combinatie met de kruiden en de mout. Dat past heel goed bij elkaar allemaal.’
De kruidigheid is zo’n prominente factor in dit ferme bier (9%) dat het qua naam makkelijk kiezen was: Spiced Triple. Want dat is precies wat het is: een heerlijk vol, kruidig bier binnen die mooie Belgische stijl.
9 reacties op "Nummer 80: Spiced Triple"
Waarom is dit een special … ik wil hem vaker drinken
Heb er vanavond van genoten. Wat een lekkere fruitig trippel
Waar te koop? Bedoel dan online. Gedronken in België ‘herberg Tante Julia’ te Stevoort. Zou het graag meer drinken.
Bij ons kan je de bieren niet online bestellen.
Waar te koop?
Hi,
Is er ergens een lijst beschikbaar met de deelnemende winkels?
Hoi Noah, dat is moeilijk voor ons na te gaan, aangezien winkels dit bier inkopen bij verschillende groothandels … wij hebben geen inzage in hun verkooplijsten.
Komt deze in de winkel?
Hoi, no. 80 is verkrijgbaar bij Plus, Mitra en enkele onafhankelijke slijters …