Een brouwer kan niet zonder mout. Het bewerkte graan is een van de vier basis ingrediënten van ieder bier. Meestal is het gerst maar je kan ook bier brouwen met andere graansoorten, zoals tarwe of rogge bijvoorbeeld. In dat graan zit zetmeel en dat kan je omzetten in suiker, waar gist uiteindelijk weer alcohol en koolzuur van kan maken. Voor dat omzetten van zetmeel in suiker zijn enzymen nodig. Die ontstaan wanneer graan ontkiemt. Het is dus zaak de omstandigheden waaronder dat gebeurt te simuleren. In zogeheten mouterijen doen ze dat door het graan te bevochtigen en te verwarmen. Is de juiste verhouding tussen zetmeel en enzymen bereikt, dan wordt het graan gedroogd. Dat kan op allerlei verschillende temperaturen gebeuren. Dit zogenaamde eesten kan daardoor mouten met verschillende kleuren opleveren. De schakering loopt van de bleke mout voor lichte bieren als pilseners tot de hele donkere, geroosterde varianten waar bijvoorbeeld zwart bier als een stout mee gebrouwen wordt.
Ondanks een Nederlandse inhaalslag de laatste jaren zijn de Belgen nog steeds onbetwiste bierexperts en dat geldt zeker wat de productie van de ingrediënten betreft. Om die reden halen wij onze mout al heel lang bij mouterij Dingemans. Dat is een Belgisch familiebedrijf dat al generaties lang mout van hoge kwaliteit aflevert.
In de video volgden we de mout vanaf het moment dat de het graan nog bewerkt moet worden totdat het als mout aankomt bij onze brouwerij in Amsterdam.