In de steeds groter groeiende groep Amsterdamse microbrouwers doemden op een gegeven twee bekende gezichten op. Gezichten die we kenden van het terras van ons proeflokaal. Sander en Ward komen respectievelijk al zo’n vijftien en twintig jaar zeer geregeld bij ons langs. Dan kan je zeggen dat je de nodige inspiratie hebt opgedaan. Een jaar of vier geleden werd die inspiratie via een zelfgebouwde brouwinstallatie voor het eerst omgezet in eigen bier: Bruut bier.
Eind vorig jaar mocht dat bier na een bezoekje aan de KvK ook daadwerkelijk verkocht worden en niet veel later ging de eerste officiële vierhonderd liter er bij Bar Joost veel en veel sneller doorheen dan verwacht. Daarna ging het hard en nu zijn de bieren van Bruut alweer op zo’n veertig plekken verkrijgbaar.
Ondertussen volgden de brouwers van Bruut een artisanale brouwopleiding in Brugge. Ze brouwen over het algemeen bieren die lang niet zo bitter zijn als een aantal van hun opkomende Nederlandse collega’s en toch viel hun Stennis tijdens de cursus Belgisch hoofdschudden ten deel: “veel te hoppig” en dus “nie’ commercieel genoeg”. Niet veel later beloonde een vakjury juist die Stennis met een zilveren medaille tijdens de verkiezing van het beste bier van Noord-Holland.
Het gaat wel lekker dus, met Bruut. Maar het stijgt de mannen nog niet naar het hoofd en dus brouwen ze “zonder haast” verder. Voor meer van die Stennis natuurlijk, een fris, licht-alcoholisch blond bier (dat in de verte een beetje aan onze eigen Plzn doet denken). Maar ook om hun witbier, Eigenweiss, en de fruitige, zware blond, Soelaas, te blijven leveren. Er wordt gesleuteld aan een nieuwe tripel, Gajes, en er staat een saison in planning.
Ook in de planning: brouwen op het idyllische Vuurtoreneiland, voor de horeca daar. Maar de weg van de vergunningen is lang en de logistieke en praktische hobbels van brouwen in een bunker op een eiland zijn ook nog niet uit de weg. Voorlopig maken ze dus nog even gebruik van de ketels van de Belgische brouwerij Anders.
Vanuit België wordt het bier opgeslagen in een loods nabij Sloterdijk en van daaruit hevelen Sander en Ward het in kleine ladingen over naar hun uitvalsbasis. Dat is een souterrain op de Conradstraat, vlak om de hoek van ons proeflokaal. Het huist ook de Eclectix studio, waar Sander t-shirtdesigns ontwerpt en on the spot op biologisch, duurzaam textiel drukt.
Alle recepturen worden tot nu toe nog in Amsterdamse keukentjes ontwikkeld. Maar straks moet er naast de fancy textielprinter in het souterrain een minibrouwinstallatie van een litertje of vijftig komen. Als die er staat en z’n accijnsvergunning binnen heeft, is Bruut officieel de allerkleinste microbrouwerij van de stad. Gewoon om alvast te oefenen voor groter werk. Want, het gaat bij Bruut niet om de hectoliters maar een eigen plekje ooit, met installatie, proeflokaaltje ernaast…