Verlang je naar een goed glas bier naast je restaurantbord maar heb je geen zin in wéér een hamburger naast een IPA? Mooi moment om de falafel van Kauffmann een keer te proberen.
Kauffmann is de achternaam van de oprichters en dat is niet zo gek want deze bar is een familieaangelegenheid pur sang. Saskia Kauffmann ging vroeger met een foodtruck festivals af maar kreeg vorig jaar de mogelijkheid om permanent in de Reinier Claezsenstraat in Amsterdam-West te “parkeren” omdat daar op nummer 4 een shishalounge de deuren sloot. Haar vader vertimmerde de hele boel eigenhandig, verplaatste de complete trap even van voor naar achter en bouwde zelf de bar en de rest van het interieur. Haar broer Thomas, die studeerde om net als zijn vader civiel ingenieur te worden maar in de tussentijd al akelig veel horeca-ervaring had opgedaan, kwam als mede-eigenaar in de zaak te staan.
Geheim Iraans wapen
In de tijd van foodtrucks werkte Saskia voor haar project Van Ver met voornamelijk vrouwelijke koks uit landen als Ethiopië, Trinidad en Iran. “Die maakten allemaal traditionele gerechten voor haar”, vertelt broer Thomas. Ze wilde heel graag verder met de 62-jarige Iraanse kokkin (“zelf zegt ze liever food designer”) Azar. “Omdat ze heel goed weet hoe je smaken moet combineren”, legt Thomas uit. “Ze gaat heel vaak op wereldreizen en laat zich door alles inspireren.” Azar bedacht de vier standaardfalafels voor Kauffmann, in de smaken mango, feta, groene chili en merguez. “Niet ergens van af gekeken. Het is echt haar trademark, dit bestaat niet verder.”
“Het was een knipoog naar alle burgertentjes die er al zijn”, verklaart Thomas de ongebruikelijke keuze voor falafel. “Als je een burger of een hotdog heel speciaal kan maken met simpele ingrediënten dan kan dat ook met falafel.” En het helpt natuurlijk ook dat er de laatste tijd de nodige aandacht is voor minder vlees eten en juist duurzamer, ecologisch voedsel, geeft hij toe.
Het oogt allemaal fris bij Kauffmann. Het heeft de juiste combinatie van hip en gezellig te pakken en dan mag een uitgelezen bierkaart niet ontbreken. Van fles zijn er daarom veel bieren van de betere stadsbrouwerijen als het Nijmeegse Oersoep en het Utrechtse Maximus verkrijgbaar. De tap is voor Amsterdams bier gereserveerd.
Ideale combinatie
De vraag die zich natuurlijk opdringt bij deze ongewone combi van falafel en bier: welke combineren het beste? “Onze meest populaire falafel is de falafel-mango, die zie je gewoon nergens anders. Die is erg goed te combineren met witbier. Zoals Tropical Ralpie van Two Chefs Brewing of IJwit natuurlijk. Qua frisheid is dat echt de ideale combinatie.”
Wij zien alvast uit naar het moment dat de zon de familie Kauffmann verleidt het terras weer open te gooien.