Meer dan twee jaar geleden adopteerden we een struisvogel. Die mogelijkheid was er opeens, bij de buren van dierentuin Artis, en die grepen we natuurlijk meteen. Gezien hoe onze labels er al meer dan dertig jaar uitzien, konden we die simpelweg niet laten schieten. We mochten haar een naam geven en noemden haar Esasa (Zulu voor “wees blij” of, lekker vrij vertaald “leef met je kop omhoog”). Nu waren we benieuwd hoe het haar vergaat. Verzorger Katy Koning van Artis praatte ons bij.
Het is alweer een tijd geleden dat we Esasa adopteerden. Hoe oud is ze ondertussen en hoe gaat het met haar?
De struisvogel is tweeënhalf jaar oud. Ze heeft een afwachtend karakter en hangt erg aan de andere struisvogels. Op de Savanne verblijft ze met vele andere dieren. Leuk om te melden is dat ze regelmatig eieren legt.
Wat voor struisvogel is ze precies en wat is daar specifiek bijzonder aan?
Het is een Zuid-Afrikaanse struisvogel. De Zuid-Afrikaanse struisvogel is een planteneter, maar eet af en toe de resten van dierenkarkassen die achtergelaten zijn door roofdieren. Het is verder een kieskeurige eter en eet alleen de zaden en koppen van bepaalde gewassen, bloemen en soms insecten en kleine gewervelde dieren.
Struisvogels kunnen lange periodes zonder water. Zuid-Afrikaanse struisvogels leven in groepen. De vrouwtjes leggen hun eieren in een gezamenlijk nest wat bestaat uit een ondiepe kuil. Alle eieren worden tegelijk uitgebroed door het alfavrouwtje.
Leeft Esasa met haar kop omhoog of steekt ze hem soms toch in het zand?
Het is een fabeltje dat struisvogels hun kop in het zand steken. Waarschijnlijk is het verhaal ontstaan omdat een struisvogel bij dreigend gevaar de gewoonte heeft zijn nek plat op de grond te leggen. Op deze manier valt hij minder op.
Ze leeft op jullie savanne toch? Wat is dat voor een plek?
De Savanne in ARTIS is een ruime vlakte waar een groep verschillende diersoorten bij elkaar leeft. Onder andere giraffen, zebra’s, grote koedoes, helmparelhoenders en dus ook struisvogels.
We zijn om persoonlijke redenen natuurlijk benieuwd naar het verhaal van het ei van de struisvogel. Dat schijnt niet kapot te krijgen te zijn. Klopt dat?
Struisvogeleieren zijn de grootste eieren ter wereld. Ze zijn ongeveer vijftien centimeter lang, dertien centimeter breed en wegen gemiddeld 1500 gram. De schaal is oersterk en zal niet breken onder het gewicht van een volwassen man.
Bedankt Katy en de groeten aan Esasa!
Esasa een keer in het echt zien? Dan kan je gewoon een kaartje kopen bij Artis. Een keer een struisvogel op bierflesjes en viltjes zien? Dan wandel je vanaf de dierentuin heel makkelijk door naar ons proeflokaal.
1 comments on "“Leeft Esasa met haar kop omhoog of steekt ze hem ..."
Leuk verhaal..top… en jullie bier smaakt ook lekker ook in Rotterdam haha