Voordat we de labels van onze bieren opfristen, stond die fameuze struisvogel in een soort woestijnachtig landschap afgebeeld. Volgens de overlevering symbool voor de dorre stand van het Nederlandse bier halverwege de jaren tachtig, toen er in Nederland weinig interessant bier werd gebrouwen. Toen onze struisvogel neerstreek in een voormalig badhuis in Amsterdam-Oost, kwam daar binnen de hoofdstad voorzichtig wat verandering in.
In de decennia daarna kwam er een groot aantal brouwerijen bij. Het oostelijk deel van Amsterdam blijkt daarbij nog steeds goede grond. Een aantal van de interessantste Amsterdamse collega’s bevindt zich niet ver van die karakteristieke molen waar het voor ons allemaal begon. Nu de terrassen weer open zijn en de zon steeds vaker behoorlijk schijnt valt er weer een lekkere route langs de brouwerijen van Amsterdam-Oost te lopen.
Voor treinreizigers en alle anderen die vanuit de westelijke kant van de stad komen is Brouwerij Homeland de ideale eerste stop. Het pension waar ze hun eigen bieren tappen ligt namelijk precies tussen Amsterdam Centraal en ons Proeflokaal de Molen in. We noemden deze collega’s al eens eerder, toen ze nog op kleine schaal twee eigen bieren brouwden.
Inmiddels is er uitgebreid met een heuse ‘bierwerf’ op het voormalig Marineterrein. Er staan meer ketels en een blikkenlijn, die een inmiddels behoorlijk assortiment van kek maritiem bestickerde bieren de stad inspuwt. Valt de zon op het terras van pension Homeland dan kan je daar het best een Ketelbinkie bestellen. Dan ben je alvast gekieteld door die fruitige tinteling van een extra lichte New England IPA. Ketelbinkie is met z’n 3,5% een lichte jongen zodat je na de eerste stop makkelijk verder wandelt. Tot die tijd heb je sowieso het uitzicht op de replica van het VOC-schip Amsterdam en het groene gevaarte van het NEMO. Als de temperaturen stijgen kan je ook nog aanschouwen hoe toute Amsterdam in hipste zwembroek het water in plonst.
Als je vanaf Brouwerij Homeland het Marineterrein afloopt richting het Scheepvaartmuseum kan je molen de Gooyer al boven Amsterdam-Oost zien uittorenen. Loop er op af en je eindigt bij onze allereerste brouwerij. Het bijbehorende Proeflokaal de Molen is alweer een paar decennia een geliefde ontmoetingsplaats voor locals en toeristen, studenten en ouwe Amsterdammers, kunstenaars en bouwvakkers.
Als er geen anderhalve meter (meer) tussen hoeft schuiven die allemaal gezellig bij elkaar aan op de lange tafels van ons terras. We hebben de meeste van onze klassieke bieren hier op tap en brouwen daarnaast ook altijd nog een of meerdere specials voor het proeflokaal zelf. Het risico dat je hier langer blijft zitten dan gepland is al met al nogal groot maar de deuren gaan traditiegetrouw gewoon om acht uur dicht. De avond is op dat moment nog jong en dan heeft Oost nog meer te bieden.
De meest voor de hand liggende optie is Poesiat & Kater, Als je stevig doorstapt loop je na een goed kwartier tegen het 19e eeuwse pand van een voormalig dierenasiel aan. Onze oud-brouwer Julian blies daar de roemruchte brouwerij de Gekroonde Valk nieuw leven in. Hij brouwt er onder andere de klassieke recepten van de voorloper, maar dan met de brouwtechnieken en de ingrediënten van nu. Vlaggenschip is de Van Vollenhoven Stout, een ooit veel gedronken maar later roemloos vergeten Hollandse klassieker. Maar Julian staart zich niet blind op het verleden. De gepromoveerd moleculair bioloog experimenteert net zo graag met meer en minder gangbare ingrediënten. Dat resulteert vaak in fijnzinnige bieren die vertrouwd goed in elkaar zitten. De Little Smuling Session IPA bijvoorbeeld, met z’n lage percentage en tropisch fruitige bitter een prima optie voor een zonnig terras.
Net iets minder dichtbij maar minstens zo leuk is Krux, een brouwerij-plus-proeflokaal zoals wij die in het oude badhuis onder de molen hebben. Ward richtte ooit, na de nodige inspiratie op ons terras, Bruut Bier op. Hij pakte het serieus aan en toog met zijn compaan naar België om daar de fijne kneepjes te leren. Dat had resultaat: uitgekiende bieren waarvan het volle amberkleurige Gajes zelfs een keer officieel het predicaat ‘beste bier van Nederland’ binnen sleepte.
Met Krux gaat hij op dezelfde voet verder maar heeft hij in de mensen van Bar Joost handlangers gevonden die goed weten hoe je Amsterdams bier gezellig aan de man brengt. Geen overbodige luxe op het Cruquius-eiland, dat met zijn nog wat steriele nieuwbouw wel wat sfeermakers kan gebruiken. De ‘brouwwerf’ van Krux zelf bevindt zich in het karakteristieke Huisje Insulinde, een gerenoveerd fabriekskantoor. In het bier dat ze er op de kleinste brouwinstallatie van de stad brouwen proef je soms nog subtiel de Belgische invloed. In dat zachte, kruidige van hun saison de Gistslijter bijvoorbeeld. Prima verfrissende dorstlesser voor op hun terras als je werkweek erop zit. Met een beetje geluk heb je er op een gegeven moment ook nog live-muziek bij.
Op een aantal routes tussen deze brouwerijen in vormt het bovengenoemde Bar Joost overigens een prima pit-stop. Een gezellig fris soort buurtcafé maar dan een waar ze ook heel veel bier van brouwerijen uit de rest van Amsterdam voor je koud hebben staan.
Meer weten over waar je in Amsterdam-Oost terecht kunt voor goed eten en drinken? Pols dan even een van de vele buurtbewoners die ons terras al jarenlang zo’n gezellige plek maken. Tot acht uur zit je natuurlijk goed onder die molen maar daarna valt er in Amsterdam-Oost ook nog van alles te ontdekken.
6 reacties op "Rondje Brouwerijen"
Hello,
I would like to schedule a toor for 2, how does it work?
check our website because we don’t do reservations. see this link : https://www.brouwerijhetij.nl/tours-in-the-brewery/?lang=en
Lekker, volgens verwachtig
🙂
Beste brouwerij het ij,
Kunt u ons wat meer informatie geven over het volgende ;
Wij willen voor ons team uitje iets in de richting van jullie brouwerij doen.
Wij zijn een oud café in Zutphen , en jullie bier word vloeiend bij ons getapt.
Is er een soort arrangement/ proeverij voor een team uitje ?
Hopelijk kunt u ons wat meer vertellen.
Mvg
Demi Leussink
Hi Demi, ja leuk dat doen wij zeker voor horeca die met onze bieren werkt. Dat gaat via je vertegenwoordiger 😉