Als je Brouwerij ’t IJ zegt, zeg je eigenlijk meteen ook Zatte Tripel. Het is het eerste bier dat werd gebrouwen in de tanks aan de Funenkade. Volgens Belgische traditie een volle, moutige en ronde tripel van 8%. Een ongefilterd, stevig lichtblond bier met een geur van vers fruit en hier en daar een vleugje graan.
Een stukje geschiedenis
De Zatte Tripel bestond eigenlijk al voor Brouwerij ‘t IJ zelf. Voor oprichter Kaspar Peterson in 1985 officieel begon, brouwde hij hem al thuis op het binnenplaatsje, in de keuken en in de schuur. De slaapkamer werd omgevormd tot gist- en lagerruimte. Gebotteld werd de Zatte in de gang. Door de hoplucht sliepen Kaspar en z’n vrouw heerlijk zacht. Toen de kratten zich binnen niet meer lieten opstapelen, verhuisde de brouwerij naar het badhuis aan de Funenkade. Daar wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebrouwen. De proefbrouwsels van alle nieuwe bieren, de specials en al het bier dat wordt geschonken in de proeflokalen komen hier vandaan.
Amsterdam sloot Zatte Tripel al snel in haar hart. Nu, 35 jaar later, is het bier een vaste waarde in veel horeca door het land. Naast het succes van licht- en non-alcoholische bieren zijn ook de zwaardere tripels ongelofelijk populair op het moment. Zo wordt deze klassieke tripel zowel in de koude maanden bij de haard als in hoogzomer op een zonnig terras gedronken.
Het label
Kenmerkend voor de meeste bieren van ’t IJ, met Zatte Tripel vooroplopend, is het ruitvormige etiket op de fles. Door de jaren heen evolueerde het etiket, maar de ruitvorm, de dorstige struisvogel en het ei bleven steeds prominent prijken op de fles. Het gebruik van de meeste beelden laat naar zich raden, maar de struisvogel riep nogal eens vragen op. Het blijkt dat veel Amsterdamse kwaliteitsmerken vroeger hun naam ontleenden aan een vogel (’t Ooievaartje, Brouwerij de Gekroonde Valk, De Witte Zwaan) en Kaspar had nu eenmaal iets met struisvogels, moeilijker moest dat niet zijn.
Toen Zatte Tripel vorig jaar 35 jaar bestond, werden er op verschillende plekken in Amsterdam trots muurschilderingen aangebracht. Twee hiervan zijn nog te zien: één boven Café Flamingo aan de Albert Cuypmarkt en één boven Traiteur Peperwortel aan de Overtoom. Een derde, enorme fles Zatte, werd aangebracht op de zijgevel van Café Kobalt aan de Singel en was zichtbaar vanuit de langsrazende trein. Een lang leven was deze schildering niet beschoren, op last van de gemeente werd deze al snel verwijderd omdat ’t IJ hiermee zo ongeveer elke regel qua reclamewetgeving overtrad.
In 2021 werden alle flessen van ’t IJ voorzien van nieuwe etiketten. Een toffe opfrissing van de bekende vormgeving. Het Zatte label is nog steeds rood en ook de struisvogel is niet verdwenen! Ook het recept is vernieuwd: Nóg frisser en fruitiger, maar nog steeds met de herkenbare IJ-smaak en de volle afdronk.
8 reacties op "Zatte Tripel"
Bestaat deze actie nog?
Hoi Bart, deze actie is inmiddels afgelopen, maar komt dit jaar nog eens terug bij de Appie!
Helaas kleurenblind; in welke glasbak moeten de triple flesjes. Groen of bruin (zie het verschil echt nietctussen deze kleuren)
Dag Jack, fijn dat je het even vraagt. Alle onze IJ-flessen zijn bruin.
Is het nog steeds biologisch? Op het nieuwe etiket zie ik het niet meer vermeld.
Nee al lang niet meer, zo’n 2.5 jaar geleden was de Zatte nog biologisch. De biologische hopsoort (Wakatu) die wij gebruikte was niet meer biologisch te verkrijgen in de hoeveelheden die wij nodig hadden.
De nieuwe Zatte is onopvallend.
In de schappen valt hij wel meer op dan voorheen vinden wij.