Het is binnen de bierwereld een van die namen waar je niet om heen kunt: Rick Kempen. Grote man bij bierdistribiteur Bier & Co (functie: ‘bierambassadeur’), biersommelier, en boven alles enthousiast liefhebber van onze favoriete drank. Het woord biergoeroe valt ook weleens. Je vindt ‘m overal waar op het scherpst van de snede over bier geluld wordt, in biercafés, jury’s en de blogosfeer. Iedereen die zijn blogs weleens gelezen heeft, weet hoe begeesterd Kempen zijn kennis en passie voor bier onder woorden brengt. Op zijn persoonlijke blog, met de veelzeggende titel My Life With Beer, deelt hij ongeveer wekelijks zijn kijk op de immer woelige bierwereld van nu. Die blogs zijn nu weer laaiend enthousiast, dan weer woest, maar altijd met een aanstekelijk vlotte pen geschreven. Het Parool zag in hem dan ook terecht de ideale man om de hoofdstad bij te spijkeren op het gebied van bier. De serie ‘Dorst Lessen’ was geboren en die was even onderhoudend en informatief als de blogs die hij al langer de wereld in slingerde.
Maar de drang om de Nederlander meer kennis en liefde voor bier bij te brengen stopte daar niet en dus is er nu ook een boek. ‘BIER: wegwijs in het bierlandschap van nu’, heet het. Volgens een wervend labeltje op de cover is dit “het enige boek dat je nodig hebt om bierexpert te worden”. Het is dan ook meer een gids dan een overzichtswerk. “Mijn belangrijkste streven is geweest om u een praktische handleiding te bieden, waarmee u zelf(standig) op reis kunt door wat ik liefkozend Bierland noem”, licht Kempen in de inleiding toe. Om zichzelf in één adem door te ontmaskeren als de doorgewinterde professional die altijd vooral liefhebber is gebleven. “Bierland is geen vastomlijnd gebied, meer een plekje in mijn hart.” Ontroerend of niet?
Het enige boek dat je nodig zou moeten hebben om bierexpert te worden kan natuurlijk niet zonder al die onderdelen uit al die andere boeken over het zelfde onderwerp die je nu misschien niet meer nodig hebt. De geschiedenis van het bier door de eeuwen heen, het brouwproces en het gebruik van de ingrediënten, water, mout, hop en gist, etcetera. Kempen werkt zich er verdienstelijk doorheen maar leuker zijn de typeringen van de verschillende bierstijlen en wat hij “de leidende ‘bierculturen’” noemt. Echt leuk wordt het als Kempen gevat als online hardnekkige mythes en marketingonzin ferme corrigerende tikken uitdeelt.
Maar de absolute meerwaarde van dit boek zit in het laatste deel, dat praktischer van aard is. Kempen maakt pijnlijk duidelijk hoe weinig we eigenlijk weten over bier, waar we de laatste jaren toch zo veel enthousiaster over zijn geworden, en hoe er mee om te gaan. Daar is veel te winnen en dan valt er, wat de auteur betreft, nóg meer te genieten. Hoe? Meneer Kempen legt het uit, met even veel kennis van zaken als humor. Hoe je je bier het beste inschenkt, ruikt, proeft en, als je dat kan opbrengen, bewaard. Wat voor glas je best kunt aanschaffen als je ook thuis optimaal van geur en smaak van je favoriete bieren wilt genieten. Hoe je combineert met eten en waar je dan op moet letten. Wat te doen als “als de rest van het café u aankijkt alsof u een brandend konijn in uw handen houdt” wanneer je met een zaklampje kleurafwijkingen in je bier probeert te detecteren: “Lekker laten kijken!”.
“Idealiter”, schrijft hij ergens, “wordt u als lezer van dit boek een kwaliteitsambassadeur die meehelpt de biercultuur in Nederland naar een nog hoger niveau te tillen.” Het is tekenend voor zijn vertrouwen in de eigenzinnige bierdrinker die strenge eisen stelt aan de kwaliteit van wat er in zijn glas zit. Die heeft wat Kempen betreft de macht en daarmee de toekomst. Zijn we het natuurlijk mee eens.
Dorstig naar dit soort kennis? Goed gesorteerde boekhandels hebben dit boek natuurlijk staan of anders doe je gewoon een impulsaankoop om geen spijt van te krijgen via Bol.com.
Ook in de toekomst op de hoogte blijven van de ontwikkeling van Nederlands bier in het algemeen en dat van ons in het bijzonder? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.